Sport u tranzicionim društvima - nestanak uloge i gubitak rezultata - Miloš Šolaja (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2014)
Posmatrajući društvenu tranziciju kao kompleksnu mrežu društvenih promjena u svim aspektima društvenog života neizostavno je poređenje i promjena u sferi sporta u post-socijalističkim društvima u tranziciji u odnosu na razviijeni sistem sporta na globalnom nivou, posebno nakon kraja Hladnog rata i krupnih strukturalnih promjena početkom 90-tih godina 20. vijeka. Ako se tranzicija u postsocijalističkim društvima posmatra kao potreba napuštanja kolektivističkih vrijednosti neuspješnog globalnog projekta soijalizma u pravcu vrijednosti liberalne demokratije onda postaje vidljivo da je sportski društveni podsistem ostao netransformisan i nerazvijen, istovremeno i indikator neuspješno sprovedenih transformacija i prepreka za razvoj. U većini tranzicionih zemalja, koje još nisu dostigle društvene standarde neophodne za evropske integracije, ni sport nije ostvario onu ulogu koju treba da predstavlja u društvima liberalne demokratije i tržišne ekonomije uprkos činjenici da je postao dio evropskih i međunarodnih politika u oblasti sporta. Ovaj rad bi trebalo da ukaže na vrijednosni ovkir u kojem se ostvaruje društveni sportski podsistem u tranzicionim post-socijalističkim društvima, na odnos sporta i društva, vrijendosnu i ekonomsku ulogu sporta u političkom sistemu i da istovremeno istražuje zašto je u tranzicionim zemljama sport zanemaren kao oblast na koju se šire međunarodne integracije, odnosno koliko je to u konfliktu s vrijednostima iz kojih je proistekao sport i kako korespondira sa onima za koje su se opredijelila društva u tranziciji.