ANALIZA PERCEPŢIEI PARENTALE ASUPRA MEDICAŢIEI INHALATORII ŞI POTENŢIALELE EXPLICAŢII ALE EXCESULUI DE UTILIZARE OFF-LABEL A DEXAMETAZONEI LA COPIL ÎN ROMÂNIA - Mihai Craiu; Valentina Daniela Comanici; Iustina Violeta Stan (Amaltea Medical Publishing House, 2017)
Introducere şi scopul studiului. În ultimii ani, se înregistrează in România o creştere impresionantă a numărului de copii care beneficiază de administrarea medicaţiei pe cale inhalatorie. Acest fenomen a apărut în condiţiile modificării comportamentului general de informare, cu deplasarea centrului de greutate către mediul online. Autorii doresc să analizeze comportamentul actual al părinţilor şi medicilor români în ceea ce priveşte administrarea medicaţiei inhalatorii. Materiale şi metodă. Pentru prezentul studiu au fost utilizate două chestionare online distribuite într-un grup naţional reprezentativ de părinţi români (Spitalul Virtual de Copii), care are peste 60.000 de urmăritori. Rezultate. Chestionarele au avut peste 4.000 de respondenţi, atât părinţi, cât şi medici. 94,4% au confirmat utilizarea medicaţiei inhalatorii la copil. Particular este aspectul utilizării dexametazonei din fiola de uz injectabil pentru nebulizare umedă în 67,8% dintre cazuri. Iar 7% precizează că, deşi le-a fost recomandată dexametazona în scopul nebulizării, aceştia nu au utilizat-o. Concluzii. După ştiinţa autorilor, acesta este primul articol din România care se adresează utilizării off-label a dexametazonei sub forma nebulizată. Aproape toti copiii din Romania primesc medicaţie inhalatorie, iar calea nebulizării este percepută de părinţi ca un tratament de scurtă durată şi care poate utiliza aproape orice fel de soluţie fluidă. 75% dintre copiii români care au făcut nebulizări au primit recomandare medicală pentru administrarea off-label a dexametazonei.