Afectarea pulmonară în vasculitele sistemice. - Camelia Diaconu; Georgiana Iftimie (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Vasculitele sistemice sunt un grup heterogen de afecţiuni rare, cu tablou clinic complex şi variabil, caracterizate în principal de infl amaţia peretelui vascular, ce are ca şi rezultat alterarea circulaţiei în teritoriul respectiv şi apariţia ischemiei tisulare. Etiopatogenia este de obicei necunoscută, fi ind caracterizate de un sindrom infl amator intens. Fără intervenţie terapeutică rapidă, prognosticul vasculitelor este rezervat. Din punct de vedere al manifestărilor clinice, acestea sunt heterogene şi polimorfe, putând debuta cu semne generale de tip febră, artralgii sau stare generală alterată şi continua cu manifestări sistemice cum sunt ulcerele cutanate, erupţiile purpurice, iridociclită, glomerulonefrită etc. O categorie specială de manifestări clinice în vasculite, mai puțin bine cunoscute, sunt cele determinate de afectarea pulmonară. Manifestările pulmonare sunt mai frecvente în cadrul vasculitelor de vas mic, în special cele ANCA pozitive, şi debutează iniţial nespecifi c, cu fenomene de tip dispnee, sinusită, epistaxis, tuse sau astm bronșic. Din cauza frecvenţei şi semnifi caţiei prognostice, evaluarea clinică, funcţională şi radiologică a aparatului respirator trebuie inclusă în algoritmul de diagnostic al pacienţilor cu vasculite, în special al celor cu ANCA