Yabancı Dil Olarak Türkçe Ders Kitaplarındaki Konuşma Etkinliklerinin Konuşma Türleri Açısından İncelenmesi - Mehmet KURUDAYIOĞLU (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2019)
Bu araştırma, yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi kitap setlerinde konuşma etkinliklerinin hangi konuşma türlerinin öğretimine yönelik olarak tasarlandığını ortaya koymayı amaçlayan nitel bir çalışmadır. Araştırmada, bu amaca ulaşmak ve veri toplamak için doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Araştırmanın inceleme nesnesini temel düzeyi temsilen Yedi İklim ve İstanbul setlerinden A1 düzeyi kitapları, orta düzeyi temsilen B1 düzeyi kitapları ve ileri düzeyi temsilen C1 düzeyi kitapları oluşturmaktadır. Veriler içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. İçerik analizi sonucunda elde edilen veriler frekans hesaplamaları kullanılarak sınıflandırılmıştır. İnceleme neticesinde temel, orta ve ileri düzey yabancılara Türkçe öğretimi kitaplarında bulunan hazırlıklı konuşma etkinliklerine göre hazırlıksız konuşma etkinliklerinin nicel olarak çok düşük olduğu görülmüştür. Bu sonuçtan hareketle hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma etkinliklerinin sayısında bir denge gözetilmesi önerilmektedir