Salezjańska rodzina świętych - Andrzej Świda (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1987)
Ten biograficzny przegląd Sług Bożych, wyraźnie powiązany z Towarzystwem Salezjańskim, ukazuje ich wspólne cechy, które składają się na wyjątkowy typ duchowości. Duchowość, która jest odpowiedzią na charyzmat otrzymany od Pana, została przekazana przez Księdza Bosko, kiedy formował sługi Boże lub przygotowywał tych, którzy mieli je formować. Dzięki temu salezjańscy słudzy Boży niosą ze sobą duchowy obraz Księdza Bosko, udowadniając swoje duchowe ojcostwo i jednocząc wszystkich w jednej "rodzinie", Rodzinie Salezjańskiej. Charakterystyka duchowości Księdza Bosko tworzy zespół charakterystyczny dla salezjanów i odrębny od innych typów duchowości. W ten sposób możemy określić przekazywanie jego duchowości w Towarzystwie Salezjańskim jako "drogę salezjańską" lub nawet jako odrębną "szkołę świętości Księdza Bosko".