İlkokul 1. Sınıfta Uzaktan Eğitimle Okuma Yazma Sürecine İlişkin Veli Görüşleri - Hamide Dursun; Hatice Yıldız (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2022)
Bu araştırmanın amacı ilkokul 1. sınıf velilerinin, çocuklarının Covid-19 sürecinde uzaktan eğitimle okuma yazma öğrenme sürecine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Sivas ili Merkez ilçesinde çocuğu uzaktan eğitimle okuma yazma öğrenen 46 veli oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan velilerin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda katılımcıların görüşlerini almak amacıyla toplam 9 tane açık uçlu soru yer almaktadır. Görüşmelerden elde edilen veriler "içerik analizi" yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda görüşmeye katılan velilerin görüşleri doğrultusunda Covid-19 sürecinin 1. sınıfta okuma yazmayı öğrenme sürecinde çocukları ve ailelerini olumsuz yönde etkilediği; okuma ve yazmayı öğrenme sürecinde seslerin, hecelerin öğrenilmesinde çocukların ve velilerin pek çok zorlukla karşılaştığı; çocukların uzaktan eğitim derslerinde bilgisayar, tablet, telefon vb. karşısında uygun pozisyonda uzun süre oturamadığı ve canlı derslere kısmen odaklanabildiği; uzaktan eğitimdeki ders sürelerinin yeterli olduğu; uzaktan eğitimle okuma yazmayı öğrenme sürecinde çocukların ve velilerin teknoloji kullanımı konusuyla ilgili pek çok sorun yaşadığı; bunun yanındaMillî Eğitim Bakanlığının internet ve EBA TVüzerindenyapılan uzaktan eğitim derslerine ilişkin velilerin görüşlerinin olumlu yönde olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.