Helseprioriteringer i norsk primærhelsetjeneste: utfordringer, diskurser og veier videre - Carl Tollef Solberg (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2024)
Målet med denne artikkelen er å undersøke spesifikke utfordringer knyttet til prioriteringer i primærhelsetjenesten, og deretter fremme argumenter for hvorfor dette likevel er nødvendig. Artikkelen begynner med å omtale prioriteringsdiskursen i spesialisthelsetjenesten. Jeg argumenterer for at primærhelsetjenesten skiller seg fra spesialisthelsetjenesten på følgende prioriteringsrelevante områder: et mer langsiktig tidsperspektiv, oftere multimorbiditet hos pasientene, bredere samfunnsoppdrag, flere verdier i omløp, mindre forskningsbasert kunnskap å bygge på og en direkte tilgrensning til andre samfunnsområder. I sum gjør dette prioriteringer i primærhelsetjenesten særlig utfordrende. Jeg fastholder like fullt at det er et stort rom for pionerarbeid, og at prioriteringer i primærhelsetjenesten er nødvendig for å sikre en bærekraftig helsetjeneste for fremtiden.