Features of Motor and Secretory Disorders in Gastroesophageal Reflux Disease in Young Patients with Concomitant Obesity - O.A. Oparin; D.O. Korniienko (Zaslavsky O.Yu., 2015)
Мета дослідження. Виявити особливості перебігу моторних та секреторних порушень при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі залежно від наявності супутнього ожиріння в осіб молодого віку. Матеріали та результати дослідження. Під час дослідження були обстежені 50 хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, з яких залежно від наявності супутнього ожиріння було сформовано 2 групи. До першої групи увійшли хворі на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу з супутнім ожирінням, до другої - хворі на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу без супутньої патології. Контрольну групу становили 20 практично здорових осіб. У дослідженні було встановлено, що у хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу із супутнім ожирінням були значно виражені моторні порушення, які оцінювалися за допомогою ультразвукових методів дослідження (визначалися діаметр стравохідного отвору діафрагми, товщина стінки стравоходу, ширина просвіту стравоходу в нижній третині, а також наявність або відсутність рефлюксу), які знаходилися у тісному кореляційному зв'язку з особливостями клінічних проявів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, що визначалися за допомогою опитувальника GERDQ (міжнародний опитувальник для діагностики гастроезофагеальної рефлюксної хвороби), порівняно з групою хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу без супутньої патології.