Innovació educativa per integrar la seguretat en assignatures experimentals - José Miguel Arnal; María Sancho; Beatriz García-Fayos; Amparo Bes-Piá; Beatriz Cuartas-Uribe (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2014)
La formació és un dels pilars imprescindibles per a consolidar una autèntica cultura de prevenció que després repercutisca en l'àmbit laboral. En Enginyeria Química, la formació en Higiene i Seguretat és absolutament necessària, pel tipus d'equips i productes manipulats. No obstant això, la integració de la prevenció de riscos en els nous plans d'estudi d'Enginyeria Química és molt variable i encara insuficient per tal que els alumnes siguin capaços de desenvolupar les seves carreres professionals aplicant els principis de prevenció de riscos laborals. Aprofitant la posada en marxa dels nous graus, es va pensar en desenvolupar una estratègia per millorar la formació en Seguretat dels estudiants del Grau en Enginyeria Química (GIQ) de la Universitat Politècnica de Valencia (UPV). Amb aquesta finalitat, demanarem un Projecte d'Innovació Educativa, que va ser executat en el curs acadèmic 2012-2013. En el projecte esmentat es va plantejar la millora de la formació en Higiene i Seguretat del estudiants mitjançant les tres assignatures d'Experimentació en Enginyeria Química. Per això, la innovació contemplava la incorporació de procediments i modes d'actuació enfocats a la prevenció de riscos en el treball desenvolupat en aquestes assignatures experimentals. Després de la implementació de la innovació, aquest treball descriu les activitats dutes a terme; i presenta alguns resultats sobre l'avaluació del grau d'aprenentatge dels alumnes al llarg de les tres assignatures. A partir dels resultats i les reflexions dels professors que intervenen en la innovació, es plantegen línies futures d'actuació per millorar l'aprenentatge en seguretat dels estudiants de GIQ.