Підготовка в інтернатурі з хірургії 1-го року навчання в медичному університеті на сучасному етапі - V.V. Mishchenko; S.D. Khimich; V.P. Mishchenko; I.L Holovatiuk-Yuzefpolska (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Підготовка в інтернатурі з хірургії проводиться за індивідуальними навчальними планами, розробленими на підставі програми підготовки в інтернатурі. Комплексний підхід до вирішення актуальних питань навчання в інтернатурі дасть змогу підвищити професійний рівень майбутніх лікарів-хірургів. Мета - показати специфіку підготовки інтернів 1-го року навчання відповідно до індивідуальних навчальних планів та програми підготовки в інтернатурі з хірургії. Перший рік навчання в освітній частині інтернатури з хірургії на кафедрі хірургії Одеського національного медичного університету проходять 11 інтернів. На 1-му курсі інтернатури з хірургії інтерни проходять навчання в освітній частині інтернатури протягом трьох місяців (15,6 кредиту/468 год) з таких курсів: Курс 1. Організація хірургічної служби населенню. Курс 3. Абдомінальна хірургія. Курс 7. Гнійні хірургічні захворювання. Курс 8. Амбулаторна хірургія. Курс 9. Торакальна хірургія. Симуляційне навчання хірургічних навичок є невід'ємною складовою навчальної програми з хірургії для набуття необхідних навичок. Тривалість практичної частини інтернатури становить 8 місяців (1248 год). Набуті компетентності / практичні навички знаходять відображення у «Щоденнику практики». Структура практичної частини інтернатури визначає рівень оволодіння для кожної компетенції, практичної навички, який визначається в діапазоні від «A» до «С»: A: Має знання, описує. B: Асистує. C: Виконує під наглядом. Висновки. У перший рік навчання в інтернатурі з хірургії діяльність інтерна слід ретельно контролювати. Рівень самостійної практики інтерна-хірурга 1-го року навчання базується на активному залученні до надання допомоги, забезпеченні формуючого зворотного зв'язку між клінічними керівниками, кураторами. Інтерн-хірург 1-го року навчання вважається компетентним у всіх аспектах професійної діяльності в тому разі, коли він може виконувати цю діяльність самостійно. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.