FUNCŢIONAREA DEFENSIVĂ ÎN SITUAŢII EXISTENŢIALE-LIMITĂ - Zinaida BOLEA (Moldova State University, 2015)
Funcţionarea defensivă reprezintă un element indispensabil vieţii noastre psihice. În articol sunt analizate conceptele de mecanism de apărare şi coping, acestea fiind concepte definitorii pentru registrul defensiv. Întrebarea formulată în acest articol se referă la felul în care structura defensivă a individului reacţionează la situaţiile existenţiale de limită (exemplul închisorilor politice din România). Mecanismele de apărare (precum identificarea cu agresorul, resemnarea) sau mecanismele sanogene (consumul de cultură), relevă felul în care psihicul uman îşi urmează conştient şi inconştient logica supravieţuirii. DEFENSIVE FUNCŢIONING IN THE TRAUMATIC SITUATIONS Defensive functioning represent an essential element of our mental life. The paper investigates the concepts of defense mechanisms and coping mechanisms, these being the defining concepts for defensive psychological register. The question raised in this article refers to how the defensive structure of the individual reacts to traumatic situations (eg. political prisons in Romania). Defense mechanisms as identification with the aggressor, resignation or one of the mature mechanisms - affiliation to the culture, reveals how the human mind (conscious and unconscious) follows logic of survival.