CONSIDERATIONS REGARDING THE DEVELOPMENT OF THE eSPORTS PHENOMENON - Mihai Constantin Răzvan BARBU; George Bogdan BURCEA; Dragoş Laurenţiu DIACONESCU; Marius Catalin POPESCU; Ioan TURCU; Paula APOSTU (Cluj University Press, 2020)
eSports (Electronics Sports or short for esports, e-sports) is the term used in multiplayer computer games competitions, most of them organized and dedicated to professional players. Nowadays, esports has become a real industry, generating profits for the hardware companies, for the event organizers, but especially for the players, who can reach record receipts from the awards given at different events around them. Esports has slowly evolved into a cultural phenomenon. Across Asia, North America and Europe, the best pro gamers are competing for a share in hundreds of thousands of dollars at each tournament, watched by thousands if not millions of people around the globe. The present paper aims to present some theoretical aspects regarding the connection between sport and society, and also the development of electronic sport in Romania. REZUMAT. Considerații cu privire la dezvoltarea fenomenului eSport. eSports (Electronics Sports sau prescurtare pentru eSports, e-sport) este termenul folosit în competițiile de jocuri pe computer multiplayer, majoritatea organizate și dedicate jucătorilor profesioniști. În zilele noastre, eSports a devenit o adevărată industrie, generând profituri pentru companiile de hardware, pentru organizatorii de evenimente, dar mai ales pentru jucători, care pot ajunge la încasări record din premiile acordate la diferite evenimente din jurul. eSportul a evoluat încet într-un fenomen cultural. În toată Asia, America de Nord și Europa, cei mai buni jucători profesioniști concurează pentru o cotă de sute de mii de dolari la fiecare turneu, urmăriți de mii, dacă nu chiar de milioane de oameni din întreaga lume. Prezenta lucrare își propune să prezinte câteva aspecte teoretice referitoare la conexiunea dintre sport și societate, precum şi dezvoltarea sportului electronic din România. Cuvinte cheie: eSport; Jocuri video profesionale; Jocuri video competitive.