Aspecte medicale ale seismului. - Vasile Dumitraş (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Seismul (cutremur de pământ) este unul dintre cele mai grave dezastre naturale din lume. După gravitatea consecințelor medico-sanitare, cutremurul ocupă unul dintre locurile de frunte dintre toate calamitățile naturale. Republica Moldova, din punct de vedere geografi c, se afl ă în zona cu acțiunea seismică înaltă, având ca epicentru munții Carpați (Vrancea). În timpul seismului, de regulă, sunt înregistrate numeroase pierderi generale umane și sanitare. De o importanță majoră este pregătirea tuturor serviciilor statului în vederea organizării cât mai timpurii a căutării, deblocării și salvării populației din zonele afectate de seism.