بررسی اثر عصاره هیدروالکلی کلم قرمز بر مهار رشد و القاء آپوپتوز در سلول های سرطانی پستان (MCF-7) - داوود مهدیان; آذر حسینی; سید هادی موسوی; مهدی بی همتا; محمد مهدی واحدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: سبزیجات براسیکا متعلق به خانواده کلم بوده و شامل انواع مختلف کلم (قرمز، سبز و ...)، گل کلم، کلم بروکلی و کلم پیچ می باشد. گزارشات نشان می دهند که مصرف این گیاهان در کاهش خطر ابتلاء به بیماری های حاد مانند بیماری قلبی عروقی و سرطان مؤثرند. یک گروه از این خانواده کلم قرمز می باشد. مطالعات نشان داده اند که کلم قرمز حاوی ترکیباتی است که در درمان بیماری های مختلف از جمله سرطان نقش دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سایتوکسیک و آپاپتوتیک عصاره هیدروالکلی کلم قرمز بر رده سرطانی پستان (MCF-7) انجام شد. روش کار: مطالعه حاضر اواخر سال 1392 به صورت برون تنی بر روی سلول های سرطانی پستان (MCF-7) در مرکز تحقیقات فارماکولوژیک گیاهان دارویی انجام گردید. سلول ها در محیط کشت DMEM با 10% سرم جنینی گاو، 100 واحد در میلی لیتر پنی سیلین و 100 میکروگرم در میلی لیتر استرپتومایسین کشت شده و با غلظت های متفاوتی از عصاره کلم قرمز انکوبه شدند. میزان زنده ماندن سلول ها با تست MTT ارزیابی شد. میزان سلول های آپوپتوتیک نیز با استفاده از رنگ آمیزی پروپیدیوم یداید (PI) به وسیله فلوسایتومتری (پیک SUB-G1) اندازه گیری شد. یافته ها: کلم قرمز رشد سلول های سرطانی را به صورت وابسته به دوز و زمان مهار کرد. بعد از 24 ساعت غلظت 2000 میکروگرم در میلی لیتر (05/0>p)، بعد از 48 ساعت غلظت های 1000 (05/0>p)، 1500 (05/0>p) و 2000 (01/0>p) و پس از گذشت 72 ساعت غلظت های 500 (05/0>p)، 1000 (01/0>p)، 1500 (01/0>p) و 2000 (001/0>p) به صورت معنی داری مرگ و میر سلول های زنده را افزایش دادند. همچنین عصاره در غلظت های 1000 (05/0>p)، 1500 (01/0>p) و 2000 (001/0>p) باعث تحریک آپپتوز شد. همچنین تست MTT نشان داد که عصاره سمیتی بر سلول های نرمال در زمان های 24، 48 و 72 ساعت نداشت. میزان غلظتی از عصاره که بتواند رشد سلول ها را 50 درصد مهار کند، (IC50) 2685 میکروگرم بر میلی لیتر می باشد. نتیجه گیری: کلم قرمز از طریق تحریک آپوپتوز میزان مرگ و میر سلول های MCF-7 را افزایش می دهد، در نتیجه کلم قرمز می تواند در درمان سرطان پستان مؤثر باشد.