Ulogata na endoetelin-1 vo razvojot na dijabeticna nefropatija inducirana so streptozocin - Jasmina Trojacanec; Dimce Zafirov; Maja Slaninka-Miceska; Nikola Labacevski; Elena Kostova; Kalina Gjorgievska; Petar Milosevski; Stojmir Petrov (University Ss Cyril and Methodius in Skopje, Faculty of Pharmacy and Macedonian Pharmaceutical Association, 2006)
Dijabeticnata nefropatija pretstavuva edna od hronicnite mikrovaskularni komplikacii na dijabetot, so multifaktorijalna i ne do kraj rasvetlena etiopatogeneza. So ogled na toa sto kaj pacientite so dijabet, osobeno kaj onie so dijabeticna nefropatija, se najdeni zgolemeni vrednosti na endotelin-1, se pretpostavuva deka istiot moze da ima znacajna uloga vo razvojot na dijabeticnata nefropatija. Osnovna cel na nasata studija bese da se detektiraat promenite vo plazmatskoto nivo na endotelin-1 po eksperimentalno induciran dijabet, i dijabeticna nefropatija kaj staorci so streptozocin. So ogled na dobro poznatite efekti na AKE-inhibitorite, vo ovaa studija go ispituvavme i vlijanieto na enalapril (AKE inhibitor) na plazmatskite koncentracii na endotelin-1, kako i negovite efekti vo tretmanot na dijabeti~na nefropatija. Ednokratnata i.p. administracija na streptozocin (STZ) predizvika signifikantno zgolemuvanje na plazmatskite koncentracii na endotelin-1, proprateni so jasno izrazeni simptomi i znaci na dijabeticna nefropatija (mikroalbuminurija, zgolemeni urinarni vrednosti na N-acetyl-fl-D-glucosamidase, zgolemeni serumski koncentracii na urea, poliurija). Cetiri nedelniot tretman so enalapril dovede do signifikantno namaluvanje na plazmatskite koncentracii na endotelin-1 i do podobruvanje na simtomite i znacite na dijabeticnata nefropatija. Dobienite rezultati potvrduvaat deka endotelin-1 moze da ima znacajna uloga vo razvojot i progresijata na dijabeticnata nefropatija, a AKE inhibitorite, odnosno enalapril, mozat da ja ublazat i usporat progresijata na dijabeticnata nefropatija