Sağlık Çalışanlarında Sosyal Medya Bağımlılığı ve Yalnızlık - Derya Gürcan Yıldırım; Sibel Tekgündüz; Nilifer Gürbüzer (Atatürk University, 2024)
Amaç: Çalışmanın amacı sağlık çalışanlarında sosyal medya bağımlılığı ve yalnızlık düzeyi arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri incelemektir. Yöntem: Çalışmada 177 sağlık çalışanının verileri kesitsel olarak analiz edilmiştir. Katılımcılar tarafından sosyodemografik veri formu, Yetişkinler İçin Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu doldurulmuştur.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 34,8±7,84'tür ve %54,8'ini kadınlar oluşturmaktadır. Katılımcıların %21,5'i doktor, %29,4'ü hemşire, %23,2'si sekreter ve %26'sı yardımcı sağlık personelinden oluşmaktadır. Youtube kullanımının doktor ve hemşirelerde daha fazla olduğu, 34 yaş/üzeri grubun daha fazla Whatsapp ve Facebook kullandığı, kadınların erkeklere göre daha fazla Instagram kullandığı, ilköğretim/lise mezunu bireylerin daha fazla Facebook kullandığı saptanmıştır (p<,05). Facebook kullanan bireylerin kullanmayanlara göre yalnızlık düzeyleri yüksek saptanmıştır (p<,05). Sosyal medya kullanımı ve yalnızlık arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Sağlık çalışanlarında yalnızlık düzeylerinin sosyodemografik değişkenlere göre farklılaştığı, sosyal medya kullanımının ise sosyodemografik değişkenlerle ilişkili olmadığı saptanmıştır. Sosyal medya kullanımı ve yalnızlık arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.