COMPARATIVE STUDY ON SEDENTARISM AT FIFTH GRADE CHILDREN IN RURAL AND URBAN ENVIRONMENT - Cosmin PRODEA; Raul NEMEȘ; Claudiu BOANCĂ (Cluj University Press, 2017)
Introduction. This article highlights the importance of physical education for a healthy lifestyle in the context of modern technology which is continuously developing. It's not necessary to move a lot in order to communicate or play with other persons and all these have a negative impact on daily physical activity of children. The objectives of this study were to underline the negative influence of technology on physical education and to see if there are differences between urban and rural environment concerning the level of physical activity. Methods. Ten subjects were selected from urban environment, from Ion Bob School, and ten subjects were selected from rural environment, from Chinteni School. Both groups were formed of five girls and five boys and were monitored seven days a week, 24 hours a day. Data were recorded every morning by the physical education teacher. Results. We can see a clear difference in favor of rural environment regarding the physical activity carried out. If in the case of boys the differences are not very big, in the case of girls the differences are important. Moreover, during the weekend the level of physical activity increases in the rural environment, while in the urban environment there are no significant changes. Conclusion. New gadget technology breakthroughs have beneficial but overused aspects can have important negative effects on the child in terms of physical activity and health. I can lead to a low energy of the child, sleep disturbances, and even sedentary. REZUMAT. Studiu comparativ între mediul rural și mediul urban privind sedentarismul la copiii de clasa a V-A. Introducere. Acest articol subliniază importanța activității fizice pentru a avea un stil de viață sănătos pe fondul unei tehnologii moderne în continuă dezvoltare. Nu trebuie să ne deplasăm prea mult pentru a comunica cu o persoană sau pentru a ne juca iar toate acestea au un impact negativ asupra activității fizice zilnice a copiilor. Obiectivele acestui studiu au fost de a arăta influența negativă a tehnologiei asupra activității fizice și de a determina dacă există diferențe între mediul urban și cel rural privind nivelul activității fizice. Metode. S-a ales un număr de 10 subiecți din mediul urban de la Școala Gimnazială "Ioan Bob" respectiv un număr de 10 subiecți de la Școala Gimnazială Chinteni, din mediul rural. Ambele grupuri au fost formate din cinci fete și cinci băieți si au fost monitorizate șapte zile pe săptămână 24 de ore. Datele s-au înregistrat în fiecare dimineață de către profesorul de educație fizică. Rezultate. Se poate vedea o diferență clară în favoarea mediului rural din punct de vedere al rezultatelor înregistrate privind activitatea fizică. Dacă în cazul băieților diferențele nu sunt deosebit de mari, în cazul subiecților de sex feminin aceste diferențe se accentuează. Mai mult de atât în ceea ce privește weekendul nivelul de activitate fizică crește la cei din mediul rural în timp ce la copiii din mediul urban nu se înregistrează diferențe semnificative. Concluzii. Noile descoperiri tehnologice în materie de gadget-uri au aspecte benefice dar folosite în exces pot avea efecte negative importante asupra copilului din punct de vedere al activității fizice și al stării de sănătate. Pot conduce la o energie scăzută a copilului, tulburări de somn, și chiar sedentarism. Cuvinte cheie: activitate fizică, mediul rural, mediul urban, sedentarism, pedometru.