Coaching jako forma wsparcia rozwoju zawodowego osób niepełnosprawnych - Małgorzata Sidor-Rządkowska (University of Lower Silesia, 2017)
Celem prezentowanego artykułu jest zwrócenie uwagi na koniecznośćrozszerzenia zakresu działań, wspierających rozwój zawodowy osób niepełnosprawnych.Uzyskanie zatrudnienia traktowane bywa jako końcowy etap aktywizacji zawodowejtej grupy osób. Podejście takie nie uwzględnia faktu, iż we współczesnymświecie podjęcie pracy w nowoczesnej organizacji staje się tożsame z podjęciemnauki. Zgodnie z koncepcją life-long learning, rozwój zawodowy to proces trwającycałe życie. W procesie tego rozwoju osoba niepełnosprawna potrzebuje wsparcia,uwzględniającego jej indywidualne predyspozycje, możliwości i ograniczenia. Ważnymelementem takiego wsparcia może stać się coaching - metoda rozwojowa, którąnajkrócej określić można jako sztukę wspierania ludzi, którzy chcą przekształcać marzeniaw cele i podejmować wysiłek ich realizacji.