Razvoj vrednot in načelo pravičnosti - Sandra Naka; Andreja Kvas (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2004)
Pravičnost je eno od osnovnih etičnih načel v zdravstveni negi in pomeni, da ni diskriminacije pri razporejanju sredstev, pripomočkov in časa glede na spol, raso, veroizpoved, družbeni status, starost in prognozo. Avtorici v tem prispevku ugotavljata, kako izvajalci zdravstvene nege razumejo in upoštevajo etično načelo v praksi. Ugotovitve kažejo, da večina izvajalcev zdravstvene nege načelo pravičnosti razume kot odsotnost diskriminacije in kot upoštevanje potreb posameznika po zdravstveni negi.