Diagnosticul tumorilor retroperitoneale primitive: reviul literaturii. - Victor Şchiopu (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Tumorile retroperitoneale primitive (TRP) sunt tumori care se dezvoltă în spațiul retroperitoneal (SRP), nu au apartenență organică și au proveniență mezenchimală, neuro-ectodermală sau vestigială. Termenul de "tumori retroperitoneale primitive" (TRP), este un termen general dat tumorilor cu geneză diferită, fiindu-le comună doar localizarea anatomică și independența de organ. Această grupă de tumori este heterogenă, fiind clasificată în dependență de aspectul microscopic al țesutului de proveniență, gradul de diferențiere tisulară și potențialul biologic tumoral. Incidența mică și polimorfismul clinico-morfologic al TRP, experiența în managementul diagnostic și curativ al pacienților cu TRP, precum și în consilierea pacienților referitor la prognostic, monitorizare și diagnosticul precoce al recurențelor este una critică pentru majoritatea centrelor de excelență în domeniul chirurgical și oncologic. Astfel activitatea științifico-clinică în studiul patologiilor date, rămâne actuală și în prezent.(Schmalz, 2016)