Zirkonyum oksit esaslı tam seramiklerde termal yaşlandırma işleminin farklı adeziv ajanların bağlanma dayanımına etkisi - Serdar Polat; Ali Rıza Tunçdemir; Fehmi Gönüldaş; Caner Öztürk (Ankara University, 2011)
Son yıllarda sabit protetik restoratif uygulmalarda kullanılan teknik ve materyallerin değişimi simanların geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Zirkonyum oksit esaslı tam seramik restorasyonların uzun dönem başarısı; restorasyonun iç yüzeyinin hazırlanma tekniği, yapıştırma simanının özelliği ve yapıştırma simanı ile seramik restorasyonun bağlanma dayanımına bağlıdır. Bu çalışmanın amacı termal yaşlandırma işleminin, zirkonyum esaslı tam seramik ile rezin siman arasındaki bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesidir. Çalışmada fraktür ve restorasyon bulunmayan ve daha önce endodontik tedavi görmemiş olan 80 adet çürüksüz azı dişi kullanıldı. Dişler akrilik bloklara gömüldü ve dişlerin bukkal yüzeyinde dentin açığa çıkana kadar preparasyon yapıldı.Dişlere yapıştırmak üzere 80 adet zirkonyum oksit esaslı tam seramik örnekler, disk şeklinde 5 mm çapında ve 2 mm kalınlığında hazırlandı. Örnekler termal yaşlandırma yapılıp yapılmamasına göre iki gruba ayrıldı. 40 örneğe termal yaşlandırma 10000 işlemi uygulandı. Rely X ARC, Panavia F 2.0, Rely X U-200, Clearfil SA Cement yapıştırma simanları kullanıldı. Bağlanma dayanımını ölçmek için 0,5 mm/dk hızında hareket eden universal test cihazı kullanıldı. Termal yaşlandırma yapılıp yapılmamasına göre simanların bağlanma dayanımı iki yönlü anova testi ile değerlendirildi, p 0,05 değerine göre farklılık belirtildi. Tüm örneklerin bağlanma dayanımı termal yaşlandırma sonrası azalmıştır