Yoğun Bakım Hastalarının İnvaziv Girişimler Sırasındaki Davranışsal ve Fizyolojik Ağrı Göstergelerinin Değerlendirilmesi - Burcu Bayrak-kahraman; Leyla Özdemir (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2016)
Amaç: Bu çalışmada, entübe yoğun bakım hastalarının bazı invaziv girişimler sırasındaki davranışsal ve fizyolojik ağrı göstergelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini bir üniversite hastanesinin iç hastalıkları yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekte olan hastalar, örneklemini ise entübe olan 40 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, araştırmacılar tarafından geliştirilen, hastaların tanıtıcı özelliklerini içeren Veri Toplama Formu, Fizyolojik Göstergeler Formu ile Davranışsal Ağrı Ölçeği ve Ramsey Sedasyon Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda hastalara toplam 113 invaziv girişim yapılmıştır. Bu girişimlerden endotrakeal aspirasyon tüm hastalarda %100 , enjeksiyon %55, nazogastrik tüp takılması %50, arteriyal kateter %42,5, periferal kateter %17,5 ve santral venöz kateter %17,5 oranında gözlemlenmiştir. Hastaların davranışsal ağrı puanları ortalamalarının en yüksek olduğu ilk üç girişim; nazogastrik sonda/feeding tüp takılması 8,1±1,55 , endotrakeal aspirasyon yapılması 7,3±1,36 ve arteriyel kateter takılması 6,52±1,41 'dır. Ağrının fizyolojik göstergelerinden ortalama kan basıncı, kalp ve solunum hızı; nazogastrik sonda/feeding tüp, endotrakeal aspirasyon ve arteriyel kateterizasyon uygulamaları sırasında artmıştır p