Вивчення стоматологічного статусу в осіб підліткового та юнацького віку, які палять - I.S. Lisetska; M.M. Rozhko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
На сьогодні паління є модифікованим фактором ризику формування й прогресування основних стоматологічних захворювань. Ротова порожнина (РП) є першим бар'єром на шляху тютюнового диму з токсинами і канцерогенами, які входять до його складу. Отже, питання щодо вивчення впливу шкідливої звички паління на стоматологічний статус в осіб підліткового та юнацького віку є актуальним. Мета - вивчити вплив шкідливої звички паління на стоматологічний статус в осіб підліткового та юнацького віку. Матеріали та методи. Вивчено стоматологічний статус у 114 осіб підліткового та юнацького віку (від 15 до 24 років), яких поділено на групи: до І групи залучено 26 осіб, які регулярно палять традиційні сигарети; до ІІ групи - 22 особи, які регулярно палять електронні сигарети (Вейпи); до ІІІ групи - 23 особи, які регулярно палять пристрої для нагрівання тютюну (IQOS); до ІV групи - 43 особи без шкідливої звички паління. Було визначено поширеність і інтенсивність карієсу зубів, стан гігієни РП за допомогою індексу OHI-S. Результати. Встановлено, що поширеність карієсу в середньому становило 89,85%. Показник індексу інтенсивності карієсу зубів у середньому становив 5,84±0,39 бала. Структура індексу гігієни РП OHI-S виявила, що в обстежених І групи - дорівнював 1,77±0,02 бала, в обстежених ІІ групи - 1,53±0,01 бала, в обстежених ІІІ групи - 1,46±0,02 бала. В обстежених ІV групи показник індексу виявився значно нижчим - 0,87±0,03 бала. В осіб І групи значення індексу РМА становило 38,6±3,26%, в осіб ІІ групи - 33,7±2,52%, в осіб ІІІ групи - 31,6±1,84%, в осіб ІV групи - 22,8±2,73%. Висновки. Під час дослідження встановлено негативний вплив шкідливої звички паління на стоматологічний статус в осіб підліткового та юнацького віку. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.