ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СИСТЕМИ КАТАМНЕСТИЧНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ (FOLLOW UP) ЗА НОВОНАРОДЖЕНИМИ ГРУПИ РИЗИКУ - О. Riga; Е. Zbrozhik (Bukovynian State Medical University, 2015)
На сучасному етапі в багатьох країнах світу накопичений досвід щодо катамнестичного спостереження за новонародженими групи ризику порушень розвитку. У статті представлені основні передумови для створення системи катамнестичного спостереження в Україні, основні структурні та технологічні її особливості. Система катамнестичного спостереження за новонародженими групи ризику вимагає підготовки фахівців та їх тісної вза-ємодії з родиною, передбачає створення єдиної національ-ної бази даних, планування виписки новонародженого зі стаціонару. При катамнестичному спостереженні за но-вонародженими має проходити моніторинг медичних про-блем, пов'язаних з перинатальною патологією у дітей та моніторинг розвитку, який можна здійснювати завдяки скринінговим та діагностичним інструментам. Система катамнестичного спостереження сприятиме покращенню перинатальної допомоги в країні, активному залученню до процесів росту та дозрівання дитини батьків, сприятиме зниженню інвалідності та частоти відмов від дітей.