Особливості історіографії змісту вищої освіти в дослідженнях західного регіону України другої половини ХХ - початку ХХІ століття - Tetiana Zavhorodnia; Inna Strazhnikova (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
У статті розглядається зміст вищої освіти в історіографічному контексті на тлі сучасних історико-педагогічних досліджень Західного регіону України. Доведено, що в радянській літературі регіональний аспект цієї проблеми не знайшов глибокого осмислення, в 1945-1955 та 1959-1975 рр. лише в загальних рисах зʼясовуються зміст і особливості перебудови навчальної роботи та процес удосконалення навчальних програм і планів. Аналізується еволюція організації та змісту навчально-виховного процесу у закладах вищої медичної, математичної та педагогічної освіти західних областей України. Серед різних галузей вищої професійної освіти найкраще досліджена еволюція змісту медичної освіти на західноукраїнських землях у другій половині XVIII-ХХ ст., показано динаміку розширення спектру спеціальностей, за якими готувалися фахівці у Івано-Франківському, Львівському, Тернопільському, Чернівецькому медінститутах й медичному факультеті Чернівецького університету. Доведено, що розвиток змісту навчання інших галузей вищої професійної освіти Західного регіону України ще не став предметом спеціальних історико-педагогічних досліджень, але певні зрушення у цьому напрямі досягнуто зусиллями представників відповідних галузей знань. Водночас найбільш ґрунтовно у історико-педагогічних студіях західноукраїнських земель науці досліджено розвиток теорії і практики педагогічної освіти. Визначено перспективні напрями історико-педагогічних досліджень.