BİR SAĞLIK OCAĞI BÖLGESİNDEKİ BEBEKLERDE ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU İLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ - Özgür Alparslan; Sabriye Uçan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2011)
Amaç: Çalışma, bir sağlık ocağı bölgesinde altı ayın altındaki bebeklerin"ani bebek ölümü sendromu" ile ilgili risk faktörlerini belirlemek amacıylayapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipteki çalışmanın evrenini; 1 Ocak 2009-31Mayıs 2009 tarihleri arasında doğan bebekler n:73 ve anneleri oluşturmuştur. Anket formları annelerle yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında Ki-kare, Fisher exact testleri ve yüzdelik tablolar ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Bebeklerin %68.5'i pasif sigara içicisi, %56.2'si erkek, %65.8'i0-4 aylık idi ve anneleri ile aynı yatakta %26 , yumuşak yatak yüzeyinde %21.9 , yüzüstü pozisyonda %31.5 , yüzü örtülü olarak %49.3 yatırılıyordu. Anne eğitimi ve aile tipi gibi değişkenlerle bebeğin yatağının özelliğiarasında ilişki belirlendi p