Джерела дослідження питань розвитку соціальної педагогіки як науки в Україні - Людмила Штефан (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті аналізуються дисертаційні праці, підручники, праці вітчизняних та зарубіжних фахівців, що присвячені питанням становлення та розвитку соціальної педагогіки як науки в Україні. А також документи й матеріали Центрального державного історичного архіву м.Києва, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Державного архіву Харківської області, відділу рукописів ЦНБ НАН України ім.В.І.Вернадського та Російської державної бібліотеки, фонди відділів рідкісної книги та українистики Центральної наукової бібліотеки АН України ім.В.Вернадського, науково-довідкової бібліотеки Центрального Державного історичного архіву м.Києва, Державної наукової бібліотеки ім.В.Короленка в м.Харкові, Харківського державного університету ім.В.Н.Каразіна та музеїв Харківської обласної середньої гімназії-інтернату для сліпих дітей ім.В.Г.Короленка і А.Макаренка в Куряжі.