Türkçe Öğretmeni Adaylarının Alan Derslerinin İşlevselliğine Yönelik Görüşleri - Bülent Özkan; Namık Şahbaz (Sakarya University, 2011)
2006 yılında yenilenen Türkçe eğitimi lisans programındaki 'alan bilgisi' derslerinde, 'işlevsellik, işleyiş, içerik, materyal ve teori-uygulama dağılımları' boyutlarında görülen yetersizlikleri Türkçe öğretmeni adaylarının görüşleri çerçevesinde değerlendirmek amacıyla yapılan bu çalışma, nicel modelde desenlenmiş betimsel bir araştırmadır. Araştırma 20102011 eğitim öğretim bahar yarıyılında 12 üniversitenin Türkçe Eğitimi Bölümünde öğrenim gören 116 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 5 adet açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiş, elde edilen değerler frekans ve yüzde analizleri ile sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, 'alan bilgisi' derslerinde işlevsellik, işleyiş, içerik, materyal ve teori-uygulama dağılımları' boyutunda en belirgin yetersizlikler: "Mesleğe yönelik bilgilerin (içeriğin) yeterince verilmemesi (%44,8)", "düşük nitelikte eğitim (%44,8)", "çok fazla ayrıntı içermesi (%34,5)" "materyal (kaynak) sayısının ve çeşitliliğinin yetersizliği (%49,1)" "uygulamalı içeriğin yetersizliği (%52,6)" şeklinde özetlenebilir