ROLUL ECOCARDIOGRAFIEI ÎN PREVENIREA ȘI MONITORIZAREA CARDIOTOXITĂȚII TRATAMENTULUI ANTITUMORAL - Daniela BURSACOVSCHI (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
În lucrare este prezentat sumarul literaturii, în care se aduc rezultatele cercetărilor referitor la parametrii ecocardio- grafici pentru detectarea precoce și monitoringul cardiotoxității tratamentului antitumoral. În timp ce fracția de ejecție a ventriculului stâng este în prezent cel mai utilizat indice pentru cuantificarea funcției cardiace în cardio-oncologie, există o serie de indici în curs de cerecetare pentru a se dovedi valoarea lor prognostică în apariția evenimetelor cardiace adverse în timpul terapiei cancerului, cum ar fi indicii derivați din metoda Doppler, parametrii speckle trancing, rata deformării cât și parametrii derivați de ecocardiografia tridimensională, ce pot oferi o sensibilitate suplimentară și o valoare prognostică substanțială pentru ulterioarele evenimente cardiovasculare adverse.