نتایج و عوامل مرتبط با درمان بارداری نابجای لوله‌ای با متوتروکسات - انیس الدوله نانکلی; فرحناز کشاورزی; مریم عمیقی; منصور رضایی; احمد جاهداری (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: بارداری نابجای لوله‌ای، یکی از دلایل شایع مرگ ناشی از بارداری در سه ماهه اول است که یکی از روش‌های درمانی رایج آن، درمان طبی با متوتروکسات می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نتایج درمان با دوز متعدد متوتروکسات انجام شد. روش‌ کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی طی سال‌های 91-1387 بر روی 262 زن با بارداری نابجای لوله‏ای تحت درمان طبی با متوتروکسات در مرکز آموزشی درمانی امام‌ رضا (ع) کرمانشاه انجام شد. یافته‌های مربوط به سطح β-hCG اولیه، قطر توده نابجا، سن بارداری، حضور کیسه زرده، نیاز به مداخلات جراحی، وجود یا عدم مایع آزاد در فضای کلدوساک در سونوگرافی و سن بارداری از پرونده‌های پزشکی بیماران استخراج و در چک لیست ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS(نسخه 20) و آزمون کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین سنی بیماران 87/4±11/29 سال بود که اکثر آن‌ها گراوید 1 و 2 بودند. در این مطالعه میانگین سنی بیماران، سن بارداری، گراوید و پاریته در موفقیت درمان با دوزهای متعدد متوتروکسات تأثیری نداشتند (05/0