Role multimédií ve výuce přírodních věd - Tereza Odcházelová (Karolinum Press, 2014)
V posledních letech je zaznamenáván celoevropský trend poklesu zájmu o studium přírodních věd. Tento fakt logicky vede didaktiky a učitele přírodovědných oborů k hledání nových efektivnějších a pro žáky přitažlivějších vzdělávacích metod a přístupů k výuce. Aktuálně dostupné a často i v praxi využívané moderní výukové prostředky a informační technologie, které vycházejí z původních myšlenek a výukových konceptů předních českých pedagogů a didaktiků konce 20. století, umožňují učiteli realizaci výuky v souladu s doporučovanými didaktickými metodami a přístupy k přírodovědnému vzdělávání. Cílem této studie je představit multimédia jako vhodný prvek umožňující zatraktivnění výuky, zvýšení motivace žáků k učení, aktivní zapojení žáků do výuky a v neposlední řadě i jako ideální nástroj pro propojení teorie a praxe.