پارامترهای قلبی-عروقی زنان متعاقب دو هفته تمرینات تناوبی عملکردی با شدتهای متفاوت با و بدون ماسکهای تنفسی: ارزیابی پاسخ و سازگاریها در طی پاندمی کوید-19 - طاهره حائری; ولی الله دبیدی روشن; خدیجه نصیری (Sport Sciences Research Institute, 2021)
سازمان بهداشت جهانی پوشیدن ماسک‌های صورت در مکان‌های عمومی را توصیه می‌کند. برخی افراد نگران تأثیر زیانبار پوشیدن ماسک بر دستگاه قلبی-عروقی در طی انجام‌دادن فعالیت بدنی هستند. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی اثر دو هفته تمرین تناوبی عملکردی با شدت‌های بالا (HIIT) و متوسط (MIIT) همراه با ماسک‌های تنفسی بر پاسخ پارامترهای قلبی-عروقی زنان در طی دویدن با شدت‌های بالا (HIR) و متوسط (MIR) روی نوارگردان انجام شد. تعداد 36 زن سالم (دامنۀ سنی 25 تا 45 سال و شاخص تودۀ بدنی 23 کیلوگرم بر مترمربع) به‌طور تصادفی به شش گروه تقسیم شدند: گروه HIIT با ماسک N95، گروه HIIT با ماسک جراحی، گروه MIIT با ماسک N95، گروه MIIT   با ماسک جراحی، گروه‌ HIIT  بدوم ماسک و گروه MIIT بدون ماسک. تمرینات HIIT و  MIIT(دو تا چهار وهلۀ 20 تا 60 ثانیه‌ای با 80 تا 90 درصد و یا 60 تا 70 درصد HRmax و فواصل استراحتی 15 تا 60 ثانیه‌ای) سه جلسه در هفته برای دو هفته اجرا شد. پارامترهای قلبی-عروقی با دستگاه‌های ECG و پالس اکسیمتر ارزیابی شد. یک وهله دویدن روی نوارگردان به‌ویژه با شدت بالا و ماسک N95 در قبل و متعاقب دو هفته HIIT و MIIT، موجب افزایش موقت معنادار HR، SBP و بار کار روی قلب (RPP) (P < 0.05) و تغییر معنادار نکردن SPo2% در مقایسۀ دویدن با شدت متوسط و گروه کنترل بدون ماسک شد (P ≤ 0.05). مداخلۀ دو‌هفته‌ای HIIT موجب افزایش معنادار زمان رسیدن به واماندگی و VO2max (P < 0.05) و کاهش غیرمعنادار پارامترهای CV استراحتی زنان در مقایسه با گروه‌های MIIT شد. درمجموع، اجرای دو هفته HIIT با ماسک‌های تنفسی موجب بهبود عملکرد شد و پوشیدن ماسک‌های تنفسی حین فعالیت در زنان سالم ایمن بود و فقط با تغییرات گذرا در پارامترهای CV همراه شد.