Ekspresja receptora dla witaminy D oraz reduktazy metylenotetrahydrofolianowej w rakach podstawnokomórkowych - Adam Włodarkiewicz; Joanna Narbutt; Michał Sobjanek; Michał Rogowski-Tylman; Anna Sysa-Jędrzejowska; Rafał Pawliczak; Aleksandra Lesiak; Karolina Wódz-Naśkiewicz (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Dane z literatury wskazują na udział receptora dlawitaminy D (ang. vitamin D receptor - VDR) w rozwoju nowotwo równarządów wewnętrznych oraz raków skóry. W pojedynczychpracach analizowano rolę reduktazy metylenotetrahydrofolianowej(ang. methylenetetrahydrofolate reductase - MTHFR), której nieprawidłowaaktywność związana jest z indukcją kancerogenezy. Cel pracy: Ocena stężenia 25(OH)D oraz parathormonu w surowicyu pacjentów z rakiem podstawnokomórkowym (ang. basal cell carcinoma- BCC), a także analiza ekspresji VDR i MTHFR w bioptatach zezmian skórnych typu BCC. Materiał i metodyka: Badaniem objęto grupę 79 chorych z BCC oraz46 wolontariuszy stanowiących grupę kontrolną. U wszystkich badanychoznaczano stężenie witaminy D i parathormonu w surowicy,natomiast u 44 pacjentów z BCC oraz 30 wolontariuszy pobieranobiopsje skóry celem oznaczenia ekspresji VDR i MTHFR. Wyniki: Stężenie 25(OH)D było statystycznie istotnie wyższe w grupiekontrolnej niż u chorych na BCC (p = 0,0026), podczas gdy stężenieparathormonu w surowicy pacjentów z BCC było istotnie wyższew porównaniu z grupą kontrolną (p < 0,0001). U chorych na BCCwykazano istotnie wyższą ekspresję VDR niż w grupie kontrolnej(p < 0,001). Taką samą zależność obserwowano w odniesieniu do ekspresjiMTHFR, która była istotnie wyższa w bioptatach skóry pobranychze zmian typu BCC w porównaniu z grupą kontrolną (p < 0,01). Wnioski: Na podstawie wyników badań własnych nie można jednoznacznieokreślić roli VDR i MTHFR w rozwoju raków podstawnokomórkowychskóry, jakkolwiek wiele argumentów przemawia za ichistotnym udziałem w procesie kancerogenezy. Stąd też uzasadnionejest prowadzenie dalszych, kompleksowych i wieloośrodkowychbadań celem poznania złożonej etiopatogenezy BCC.