Maksillofasiyal travma geçirmiş bir hastaya multidisipliner tedavi yaklaşımı: Olgu sunumu - Önjen Tak; Bahadır Kan; Zinde Güder (Selçuk University, 2015)
Maksillofasiyal travma geçirmiş hastaların tedavisi başarı sağlamakta en çok zorlanılan vakaların başında gelmekte ve genellikle multidisipliner yaklaşım ile vakaya özel bir planlama gerektirmektedir. Bu olgu sunumunun amacı geçirdiği maksillofasiyal travma nedeniyle sert ve yumuşak doku kaybı şikayeti olan bir hastanın implant destekli sabit parsiyel protezler ile gerçekleştirilen multidisipliner tedavisini sunmaktır. 47 yaşında erkek hasta geçirdiği maksillofasiyal travma nedeniyle diş, kemik ve yumuşak doku kaybı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Mandibular sol bölgede daha önce cerrahi plaklarla stabilize edilmiş bir fraktür gözlendi. İyileşme sonrasında her bir çeneye beşer adet dental implant yerleştirildi. Kişisel abutmentlar ile entegre olan tek parça metal altyapılar üretildi ve okluzyon kontrolü sonrasında metal-seramik ve metalkompozit rezin restorasyonlar hastaya teslim edildi. Hastanın estetik ve fonksiyonel beklentileri tedavi sonrasında başarılı bir şekilde karşılandı. 1 yıllık takip sonucunda herhangi bir estetik, biyolojik, fonksiyonel ya da biyomekanik komplikasyon gözlenmedi.