Nowa praca człowieka w cywilizacji informacyjnej. Zarys problematyki - Waldemar Furmanek (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2014)
W niniejszym artykule zaprezentowano zarys problematyki poświęconej pracy człowieka w cywilizacji informacyjnej. Podjęto w nim m.in. zagadnienia nowych wymiarów ludzkiej pracy, zjawiska jej dematerializacji oraz jej wytworów, a także nowych form świadczenia pracy. W opracowaniu poszukiwano odpowiedzi na pytanie o przyszłość pracy człowieka w kontekście współczesnych zjawisk cywilizacyjnych.