نقش انگیزش اعضای هیئت علمی در گرایش آنان به مطالعات میان رشته ای - پرویز ابراهیمیان; روح اله مهدیون; ابوالفضل قاسم زاده; محمد رزاقی (Institute for Research and Planning in Higher Education, 2022)
هدف: هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی نقش انگیزش اعضای هیئت علمی در گرایش آنان به مطالعات میان‌رشتهای بود.روش پژوهش: پژوهش از حیث هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر گردآوری دادهها توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی اعضای هیئت علمی دانشگاههای ارومیه و صنعتی ارومیه در سال تحصیلی 94-93  به تعداد 585 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونهگیری تصادفی طبقهای نسبتی، 212 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد انگیزه درونی و بیرونی و پرسشنامه محقق‌ساخته مطالعات میانرشتهای استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه انگیزه درونی و بیرونی از روایی محتوایی و تحلیل عاملی تأییدی، برای تعیین روایی پرسشنامه مطالعات میانرشتهای از روایی محتوایی و تحلیل عاملی اکتشافی و برای محاسبه پایایی آنها از ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است که مقدار آنها به ترتیب در پرسشنامههای مذکور 80/0 و 77/0 محاسبه شد. برای تجزیهوتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس یکراهه) بهره گرفته شد.یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که بین انگیزه درونی و گرایش به مطالعات میانرشتهای رابطه معنی‌دار وجود دارد اما رابطه انگیزه بیرونی و گرایش به مطالعات میانرشتهای معنی‌دار نیست. رابطه بین مقررات مشخص شده و گرایش به مطالعات میانرشتهای معنی‌دار است اما رابطه بیانگیزگی و گرایش به مطالعات میانرشتهای از لحاظ آماری معنی‌دار نیست. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه فقط انگیزه درونی توانسته گرایش اعضای هیئت علمی به مطالعات میانرشتهای را پیشبینی کند.نتیجه‌گیری: بر اساس یافتهها در پژوهش حاضر پیشنهاد میشود از مشوقهایی برای تشویق و ترغیب اعضای هیئت علمی برای مشارکت در فعالیتهای میان رشتهای استفاده شود.