Sähköisen potilaskertomuksen ydintietojen käyttö ja hyödyntäminen lääkäreiden lähetteissä - Minna Huovila; Kristiina Häyrinen (Finnish Social and Health Informatics Association, 2009)
Potilaan laadukkaan hoidon yksi edellytys on tiedon esteetön ja oikea‐aikainen kulku eri terveydenhuollon palvelunantajien välillä. Toiminnan perustuessa parhaaseen olemassa olevaan tietoon on hyvä ja laadukas hoito toteutettavissa Lähetteen avulla välittyy tietoa potilaasta vastaanottavalle yksikölle, jonka avulla suoritetaan potilaan hoidon tarpeen arvio. Lähetteen tietosisällölle on esitetty vaatimukset ja ne sisältyvät myös sähköisen potilaskertomuksen ydintietokokonaisuuksiin.Tämän tutkimuksen tarkoituksena on arvioida lääkärin lähetteiden tietosisältöä. Arvioinnin lähestymistapana on formatiivinen arviointi. Aineistona oli Päijät‐Hämeen sisätautipoliklinikalle tulleet lähetteet (n=191). Aineisto analysoitiin deduktiivisella sisällön analyysillä. Lähetteissä esiintyi ydintietoja vaihtelevasti, joten hoidon ja tutkimuksen tarpeen arviointi niiden perusteella voi olla vaikeaa.