ارزیابی نگرش و مهارت پزشکان عمومی زن شهر مشهد در برخورد بالینی و معاینه فیزیکی توده پستان - محمدتقی رجبی مشهدی; آسیه سادات فتاحی; ساعده مختارشاهی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: سرطان پستان به عنوان شایعترین سرطان در بین زنان، یکی از مسائل عمده بهداشتی کشور می باشد و در اکثر موارد، مراجعه بیماران به سطوح اول درمان یعنی پزشکان عمومی می باشد. لذا توانمندی پزشکان در معاینه و برخورد با این بیماری شایع، می تواند به انتخاب مناسب ترین روش توسط آنان کمک کند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی مهارت پزشکان عمومی زن در مواجهه با شکایات پستان که از شایعترین مراجعات آنان می باشد، انجام شد. روش‌کار: این مطالعه آینده نگر بر روی 50 پزشک عمومی زن که دارای مطب در شهر مشهد بودند، در سال 1390 انجام شد. ابزار تحقیق، خانم 35 ساله سالم، بدون سابقه بیماری با ماموگرافی و سونوگرافی نرمال بود که با شکایت احساس توده پستان مراجعه کرده بود. محقق به عنوان همراه بیمار به مطب پزشکان مراجعه و سؤالات و معاینه و ارجاع بیمار را در چک لیستی که از قبل طراحی شده بود، خارج از مطب پزشک بلافاصله تکمیل می کرد. یافته‌ها:32 نفر (64%) از پزشکان، سن شایع ابتلاء به سرطان و 30 نفر (60%) ارتباط سرطان پستان با بارداری را می دانستند. اما تنها 12 نفر (24%) همه عوامل خطر را سؤال کردند. 7 نفر (14%) از نگاه به پستان و 32 نفر (64%) از مانورهای لمس استفاده کردند، اما 33 نفر (66%) معاینه کامل غدد لنفاوی را انجام ندادند. 23 نفر (56%) به غلط تشخیص قطعی توده دادند و 19 نفر (38%) به طور قطع وجود توده را رد کردند. نتیجه‌گیری: نگرش و مهارت پزشکان عمومی زن در برخورد با توده پستان، به عنوان شایعترین سرطان در بین زنان، کافی نمی باشد. آموزش بیشتر مهارت عملی و بازخورد بعد از اتمام تحصیل پیشنهاد می شود.