PERCEPŢII PRIVIND ANGAJAMENTUL DE ROL ŞI CONFLICTUL MUNCĂ-FAMILIE LA ANGAJAŢII DIN REPUBLICA MOLDOVA: STUDIU EXPLORATIV - Carolina PLATON; Natalia COJOCARU; Eugenia BÂZGU; Angela BORŞ; Veronica GRAUR; Aliona MÂRLEANU; Lidia MÂRZA; Iulia NICORICI; Anastasia PRUTEANU; Daniela ZAHARIA (Moldova State University, 2017)
Unul dintre conflictele motivaţionale întâlnite frecvent în mediul organizaţional este "conflictul familie-muncă". Conflictul, în acest caz, derivă din nevoia de a integra în mod optim solicitările legate de rolul familial cu cele ale rolului profesional. Studiile relevă că acest tip de conflict este o sursă considerabilă de distres atât pentru angajaţi, cât şi pentru organizaţie, afectează starea subiectivă de bine a angajaţilor şi se soldează cu stări emoţionale preponderent negative. Astfel, organizaţiile vor fi cu atât mai atractive pentru angajaţi, cu cât le oferă posibilităţi să integreze solicitările legate de locul de muncă şi cele din familie. Cum este perceput angajamentul de rol şi "conflictul familie-muncă" la angajaţii din Republica Moldova, precum şi felul în care interferează solicitările de roluri sunt aspecte pe care le vom discuta în acest context. PERCEPTIONS REGARDING ROLE COMMITMENT AND WORK-FAMILY CONFLICT OF THE EMPLOYEES FROM THE REPUBLIC OF MOLDOVA: EXPLORATIVE STUDY One of the motivational conflicts often encountered in the organizational environment is "family-work conflict." The conflict, in this case, derives from the need to integrate optimally family and work-related responsibilities. Studies show that this type of conflict is a source of considerable distress for both employees and the organization; it affects the subjective well-being of employees and results in predominantly negative emotions. Thus, organizations will be more attractive for workers if they can provide opportunities to integrate tasks related to work and family. We will discuss hereby how role commitments and "family-work conflicts" are perceived by employees in RM and the way these multiple roles interfere.