Uczenie się w procesie cywilizacji - Monika Popow (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest teoretyzacja kategorii uczenia się w świetle teorii N. Eliasa. W pierwszej części interpretuję uczenie się jako proces społeczny kształtowany cywilizacyjnie, w którym splatają się tendencje cywilizacyjne i decywilizacyjne, w tym związane z panikami moralnymi wokół uczenia się. W kolejnej analizuję proces kształtowania podmiotowości uczącego w procesie cywilizacyjnym, zakładającym stopniowe powściąganie afektów oraz lęk jako czynnik dyscyplinujący. Ostatnia część to zakończenie, podsumowujące opisaną analizę.