Süt dişlerinde farklı self-etch bonding ajanların sınıf V kompozit rezin restorasyonların mikrosızıntısı üzerine etkisi - Aylin Akbay Oba; Işıl Şaroğlu Sönmez; Seda Ekici (Ankara University, 2008)
Bu çalışmanın amacı, süt dişlerinde üç farklıself-etch adeziv sistemin mikrosızıntı özelliklerinisınıf V kavitelerde invitro olarak karşılaştırmaktır.Çalışmada 30 adet çürüksüz süt molar dişkullanıldı. Her dişin bukkal ve lingual yüzlerinde,sınıf V kaviteler hazırlanarak, dişler her grupta 10diş olacak şekilde rastgele 3 gruba ayrıldı. Kavitelerüç farklı self-etch adeziv sistem Xeno V, ClearfilTri S Bond, Adper Easy Bond ve posterior kompozit materyal Clearfil Majesty Posterior ilerestore edildi. Bitirme işlemlerinden sonra, distilesuda 37ºC'de 24 saat bekletilen örneklere termalsiklus x500 uygulandı ve bazik fuksin kullanılarak geleneksel boya penetrasyonu testine tabi tutuldu. Bukko-lingual yönde alınan kesitler x40büyütmede stereomikroskop altında incelenereksızıntı miktarları skorlandı ve veriler Chi-Kare testikullanılarak analiz edildi.Grupların okluzal kenar mikrosızıntı değerleriarasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir p>0.05 . Servikal kenarda Tri S Bond, diğer adezivsistemlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeydefazla sızıntı göstermiştir p