Концептуальні засади екосистеми сучасної педагогічної освіти - І. Леонтьєва (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2023)
У запропонованій статті зроблено спробу систематизувати наукові уявлення про розвиток освіти на сучасному етапі, виклики та ризики, що стоять перед нею в умовах тур- булентного світу; дослідити різні моделі розвитку вищої освіти (елітарну, еголітарну та еколі- тарну); окреслити природу та особливості екосистем, їх ключові компоненти та властивості, на підставі чого було окреслено концептуальні засади побудови екосистеми сучасної педагогічної освіти, її підсистем та принципів взаємодії і взаємовпливу. Наголошено на тому, що теоретичну і методологічну основу дослідження екосистеми сучасної педагогічної освіти становлять поло- ження сучасної педагогічної теорії, праці зарубіжних та українських учених щодо створення окре- мих підсистем в межах цілісної освітньої екосистеми на різних її просторових рівнях. На основі системного осмислення еволюції уявлень про розвиток систем, особливо в освіті, узагальнено деякі фундаментальні положення, які сформували підґрунтя концепції освітніх екосистем; окрес- лено смислові контури екосистеми педагогічної освіти. Також в ході дослідження було встанов- лено, що в Україні відбувається процес розбудови окремих освітніх екосистем, що дозволило зробити висновок про актуальність наукових розвідок з цієї проблеми задля розбудови цілісної екосистеми вітчизняної освіти.