Суспільно-історичні передумови розвитку системи національно-патріотичного виховання молоді в західній українській діаспорі у другій половині ХХ - на початку ХХІ століття - Vadym Zhulkovskyi (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2017)
У статті здійснено аналіз історичних передумов розвитку системи національно-патріотичного виховання молоді в західній українській діаспорі у зазначений період. Досліджено внесок у її формування видатних педагогів української діаспори. З'ясовано, що головною передумовою розвитку системи національно-патріотичного виховання молоді в українській діаспорі стала третя хвиля міграції українців до країн західного світу, переважну більшість з яких складали освічені патріотично налаштовані люди, інтелігенція та науковці. У всіх країнах поселення української еміграції - в Європі, Америці й Австралії - українці організовувались у власні національні суспільно-політичні громадські організації, які опікувались їх культурно-духовними та матеріальними потребами, правовою підтримкою своїх земляків. Розкрито зміст понять міграція, діаспора, українська виховна система та виховний ідеал.