Ретроспективний аналіз проблеми формування професійних цінностей вчителя - Вікторія Євгенівна Сергєєва (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2015)
У статті прослідковано генезис розвитку стану розв'язання проблеми формування професійних цінностей вчителя від часів Античності до наших днів. Проаналізовано стан розв'язання цієї проблеми у наукових працях вітчизняних і зарубіжних дослідників у ретроспективному аспекті. Автор наголошує на тому, що у змісті професійно-педагогічної діяльності сучасного вчителя особливого значення набуває ціннісний компонент, за допомогою якого значно розширюються теоретико-методологічні й практичні знання вчителів про сутність цінностей та їхню природу, про механізми їх розвитку й способи функціонування.