Początki i dzieje Wyższego Seminarium Duchownego w Lądzie - Jan Pietrzykowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1998)
Do lat pięćdziesiątych prowincja św. Stanisława Kostki nie posiadała własnego seminarium duchownego, klerycy wyjechali na studia do Krakowa. Rozpoczęło się Wyższe Seminarium Duchowne w Lądzie działalność w 1952 r., w pierwszych latach był afiliowany do Studenckiego Studium Filozoficznego w Kutnie-Woźniakowie, Po 1954 r. przekształcił się w Studentat Teologiczny. Na początku było to bardziej zauważalne brak odpowiedniej biblioteki i niewystarczająca liczba przeszkolonych nauczycieli. Niezwykłe zasługi dla rozwojem rezydencji studenckiej kierował rektor don Stanisławo Styrna (1968-1976). od 1974 r studenci uzyskują dyplom nauczania teologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim i w Warszawskiej Akademii Katolickiej. Po podziale województw polskich w 1980 roku domy formacyjne Województwa północne pozostały zjednoczone do 1996 r. W województwie pilskim istniał studentat teologicznego w Lądzie, natomiast Warszawskiego Studentatu Filozoficznego (postnowicjatu) w Kutnie (od 1992 w Łodzi). W Lądzie działa także Studentat Filozoficzno-Teologiczny Prowincji w Pile.