Terapia antibacteriană a pneumoniilor comunitare - Nicolae Bacinschi; Cristina Plesca; Anastasia Caracas; Eugenia Vasilache; Dumitru Stîrba; Ina Guţu (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Cefalosporinele, şi în primul rând ceftriaxonul, au constituit grupa principală de antibiotice utilizate ca monoterapie în tratamentul pneumoniilor comunitare în staţionar. Macrolidele şi fluorochinolonele au fost folosite preponderent în asociere cu cefalosporinele (ceftriaxon, ceftazidim, cefuroxim, cefazolină) la pacienţii cu comorbidităţi. Selectarea preparatelor antibacteriene a fost empirică în baza datelor subiective, obiective, de laborator şi radiologice, precum şi prin analiza datelor epidemiologice şi rezistenţei antibacteriene în clinică. Conduita principală în selectarea antibioticelor sau asocierilor lor a constat în acoperirea spectrului de agenţi microbieni posibili, obţinerea unui efect antimicrobian sinergic şi evitarea potenţialelor reacţii adverse