Efekti kratkotrajnog kombinovanog kondicionog treninga na fiziološke karakteristike vrhunskih odbojkašica - Nikola Stojanović; Darko Stojanović; Marko Zadraznik; Đenan Bešić; Toplica Stojanović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2022)
Ova studija je imala za cilj da proceni efekte kratkotrajnog kombinovanog kondicioniranja na fiziološke karakteristike odbojkašica Premijer lige u toku 4 nedelje treninga. Dvanaest odbojkašica (18,33±3,47 godina; 177,25±5,28 cm; 65,38±5,93 kg) završilo je četvoronedeljni trening tehničko-taktičkih vežbi u kombinaciji sa fizičkom kondicijom. Fiziološke karakteristike su merene korišćenjem 20-m shuttle run testa: prosečna brzina otkucaja srca (HRavg), maksimalni broj otkucaja srca (HRmax), maksimalni broj udisaja (BRmax), maksimalna potrošnja kiseonika (VO2max), maksimalni kiseonički dug posle vežbanja (EPOCmax) i maksimalni metabolički ekvivalent (METmax). Prikupljanje podataka i ekstrakcija vršeni su pomoću monitora otkucaja srca i softvera Firstbeat Sport. Nakon inicijalne evaluacije (T0), odbojkašice su testirane nakon četvrte nedelje treninga (T1). Prosečni broj otkucaja srca (HRavg) je smanjen (-1,9%; p=0,046), maksimalni metabolički ekvivalent (METmax) (14,2%; p<0,001) i maksimalna potrošnja kiseonika (VO2max) (14,1%; p<0,001) značajno su povećani. Rezultati sugerišu da su odbojkašice nastavile da poboljšavaju fiziološke karakteristike tokom studije. Konačno, primena ovih podataka daje normativne standarde fizioloških karakteristika odbojkašica u pripremnom periodu.