CONCEPTUALIZAREA OPTIMIZĂRII/DEZVOLTĂRII CURRICULUMULUI EDUCAŢIONAL - USM ADMIN (Moldova State University, 2014)
În articol este abordată problema privind optimizarea/dezvoltarea curriculumului educaţional şi sunt formulate ur- mătoarele prevederi conceptuale: • Optimizarea/dezvoltarea curriculumului face parte dintr-un demers mai larg - proiectarea şi implementarea curricu- lumului educaţional, realizând anumite funcţii specifice acestora. • Optimizarea/dezvoltarea curriculumului poate fi privită ca teorie, ca principiu şi ca modalitate de asigurare a cali- tăţii documentelor curriculare, dar şi a procesului educaţional. • Optimizarea/dezvoltarea curriculumului reprezintă o condiţie determinantă în asigurarea calităţii curriculumului educaţional. În acelaşi timp, eficienţa procesului de optimizare/dezvoltare este determinată, la rândul său, de con- diţii psihosociale, educaţionale, logistice. • Optimizarea/dezvoltarea curriculumului educaţional este un proces continuu determinat de nevoi şi tendinţele evoluţiei învăţământului pe plan internaţional şi cel naţional. Cuvinte-cheie: pedagogie, ştiinţe ale educaţiei, activitate educaţională, curriculum, optimizare, dezvoltare, proiec- tare, conceptualizare.