Mortalitatea și letalitatea prin boli digestive în populația Republicii Moldova în perioadaanilor 2012-2016. - Carolina Bugaian; Ion Ţîbîrnă (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Bolile digestive sunt răspândite în populație, ocupând un loc important în morbiditatea și mortalitatea generală. Conform datelor statistice internaționale pentru 2013, patologiile digestive au avut o rată anuală totală de mortalitate de 19,0/100.000 de locuitori, ocupând locul IV. Rata mortalității / 100.000 de locuitori din cauza bolilor digestive în Republica Moldova depășește în mod semnifi cativ rata mortalității la nivel mondial, cu o creștere în perioada 2012-2016 de la 103,1 la 104,1. Analiza letalității spitalicești la adulți a arătat o creștere a letalității totale prin afecțiuni digestive de la 2,2 în 2012 la 2,6 în 2016, cu o creștere a letalității în toate bolile: ulcer gastric și duodenal - de la 3,3 la 3,5, gastrită, duodenită - de la 0,2 la 0,6, hepatită, ciroză - de la 5,1 la 6,4, colecistită, colangită - de la 0,4 la 0,7. Rezultatele obținute fac apel la atenția medicilor și a întregii societăți asupra imperiozității problemei respective, mortalitatea fiind un fenomen puternic dependent de dezvoltarea economico-socială și de caracteristicile unei societăți