مقایسه سرعت حرکتی و برتری جانبی در کودکان و نوجوانان مبتلا به لکنت رشدی و همتایان سالم - Hajar Bahrami; Vahid Nejati; Hamidreza Pouretemad (Vesnu Publications, 2012)
مقدمه: لكنت اختلال شايعي در ميان كودكان و نوجوانان مي‌باشد. هدف از این مطالعه مقایسه سرعت حرکتی و برتری جانبی در کودکان و نوجوانان مبتلا به لکنت رشدی و همتایان سالم بود. مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع مقطعی- تحلیلی بود. با روش نمونه‌گیری در دسترس و به كمك تشخیص يك گفتار درمانگر، 30 دانش‌آموز مبتلا به لكنت رشدي و 30 دانش‌آموز نيز به عنوان همتايان سالم از مدارس مقاطع ابتدایی و راهنمایی شهریار انتخاب گرديد. هر گروه شامل 26 پسر و 4 دختر بود و میانگین سنی آن‌ها 12 سال به دست آمد. تكليف ضربه زدن با انگشت به عنوان آزمون عصب- روان‌شناختي جهت ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت. از آزمون‌های Dependent t و Independent t و نرم‌افزار آماری 18SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد. یافته‌ها: بین دو گروه از نظر سرعت حركتي تفاوت معنی‌داری وجود داشت (0/0001 ≤ P). همچنین برتری جانبی در هر دو گروه الگوی مشابهی داشت (0/35 = P). سرعت حرکتی دست راست (مربوط به نیمکره چپ) برتری معنی‌داری نسبت به سرعت حرکتی دست چپ (مربوط به نیمکره راست) در هر دو گروه داشت. در نتیجه نیمکره چپ در هر دو گروه نیمکره برتر می‌باشد. نتیجه گیری: وقتی تولید زبان آسیب دیده است، مشکلاتی در سرعت حرکتی اندام‌های پیرامونی نیز ظاهر می‌شود. در ارزیابی بالینی و مداخلات مربوط به گروه‌های مبتلا به لكنت باید به همزمانی آسیب‌های زبانی و نقص‌های حرکتی توجه شود. به علاوه، ممکن است برتری جانبی نامعمول پیامد اختلال لکنت و نه بخشی از سبب شناسی آن باشد. کلید واژه‌ها: سرعت حرکتی، برتری جانبی، نامتقارنی، لکنت رشدی